Ingen har väl missat vem som är Sveriges största fotbollsspelare just nu, just det, Zlatan Ibrahimovic. Tittar man till hans karriär kan man nog till och med drista sig till att slå fast att han är Sveriges största genom tiderna.

svensk fotboll

Zlatan Ibrahimovic tillhörde svenska landslaget mellan 2001 till 2016, där han producerat 62 mål och med det blivit den främste målgöraren genom tiderna. Han har dessutom tilldelats Guldbollen inte mindre än 10 gånger  och blev rankad som världens fjärde bäste spelare 2013. Under sin tid i Italien och klubbarna Ajax  och Milan gjorde han 148 mål och var också den anfallare sin var mest fruktad i ligan. Numera huserar Zlatan i den gamla anrika storklubben Manchester United i engelska Premier League, där han snabbt blivit en favorit hos många fans. Detta kan man bland annat se på hur tidigt han vanligtvis brukar gå i uttagningarna när spelare över hela planeten bygger fantasy fotbollslag, av olika slag.

Henrik Larsson spelade 106 landskamper mellan 1993 till 2009, under vilka han gjorde 37 mål. Han har också förärats Guldbollen vid två tillfällen, 1998 och 2004. I Uefacupen gjorde han sig ett namn under tiden med Celtic, då han under 312 matcher, gjorde 242 mål och blev tidernas bästa målskytt i serien. Henrik Larsson kom under sin tid i Celtic att älska fansen lika mycket som de älskade honom, och vi tror med all sannolikhet att han än idag längtar tillbaka till åren med klubben.

Ronnie Hellström hade sin karriär under perioden 1968 till 1984 och debuterade som 19 åring i landslaget som målvakt. Han utmärkte sig som den absolut bäste målvakten under turneringen, framförallt under VM 1974 i Tyskland, men även 1978 i Argentina. Han avslutade sin blågula karriär 1980 men fortsatte sin proffs karriär i Tyska Kaiserslautern i ytterligare fyra år och blev där avtackad inför 35 000 fans 1984. Han var där den första och enda spelaren som inte kom från tyskland, i klubbens historia.

Vi kan bravera med många fler stora namn från olika tidsepoker, men faktum kvarstår att vi trotts vår lilla nation, har många legender som vi kan stoltsera med inom svensk fotboll.