Lagidrotter, som fotboll, ishockey, bandy eller handboll har alltid tillhört de mest populära sporterna både när det kommer till att titta på och utöva själv. I Sverige finns tusentals olika fotbollslag, hockeylag, bandylag och handbollslag med mera.

6023378-recreation-leisure-sports

Fotboll

Fotbollen är utan tvekan den största lagsporten i Sverige både sett till antal utövare och publikintresse. Totalt har fotbollsklubbarna i landet över 1 000 000 medlemmar, vilket är mer än hälften än vad friidrottsklubbarna på andra plats har. Ända sedan slutet på 1800-talet när fotbollen kom till Sverige har den varit mycket populärt, inte minst tack vare ett framgångsrikt landslag som alltid engagerat fotbollsfansen.

Hockey

Ishockey är näst efter fotboll den sport med flest åskådare. SHL-arenorna runt om i landet lockar ofta mycket publik, vilket inte är så konstigt då hockey är en sport med både fart och fläkt i. Tvärtemot vad man kanske tror så finns det faktiskt fler hockeyklubbar i södra delarna av Sverige än i norra delarna.

Bandy

Bandy tillhör en av de allra mest klassiska lagsporterna i Sverige och har spelats i landet sedan 1900-talets början. På vissa orter i landet, som till exempel Edsbyn, Bollnäs och Ljusdal är bandyn oerhört stark. Även om bandyn kanske inte är den allra största lagsporten så är i alla fall SM-finalen i bandy ett av de största enskilda idrottsevenemangen i Sverige med tiotusentals åskådare på läktarna.

Handboll

Bakom fotboll och hockey är handbollen den lagsport i Sverige som drar de största publikmassorna, framför allt i Skåne och i Göteborgstrakten, som kanske är landets två starkaste handbollsfästen. Faktum är att 9 av totalt 14 lag i den gångna säsongens Elitserie kom från antingen Skåne eller Göteborgsområdet. Dock förknippas svensk handboll troligtvis mest med handbollslandslaget som genom åren skördat stora framgångar internationellt.