Vill man börja träna så är längdskidåkningen något som ger konditionen och musklerna en verklig rivstart!

Att åka längdskidor är inte lika enkelt som man tror. De flesta åkte när de var små och vissa har fortsatt upp i vuxen ålder men för många slutade man åka så fort man gick ut skolan.

Skidåkning har blivit en åretruntsport tack vare rullskidorna. På dessa åker man på hjul och de är mycket lättare att hålla balansen på än inlines. Det är också en bättre träning eftersom det aktiverar hela kroppen.

Man måste så klart ha bra skidor och stavar som passar för en längd och vikt, samt åkstil. Ska man träna på riktigt vill man köra skate, alltså inte bara åka rakt med skidorna utan kasta ut skidorna åt sidan som de professionella gör.

Stavarna ska vara anpassade efter ens längd och det provar man lättast ut i butik. De som säljer skidor är oftast kunniga på sin sak och kan hjälpa till att hitta bästa nybörjarpaketet.

Man kommer snabbt att märka hur mycket andningsträning man måste göra. Det gäller att ta till sig knep, som att ta igen tappad anda i nedförsbackar för att sedan orka nästa uppförsbacke och liknande.