Vi i Sverige älskar vår natur och vill gärna spendera så mycket tid som möjligt bland skog och mark. Tack vare allemansrätten kan vi ta promenader och vandringar över i princip hela landet. Denna lag är unik för Norden och har lett till att den nordiska befolkningen är vana att vara i naturen. 

I många länder söker man tröst och bearbetar kriser i livet genom att vända sig till sin religion. I Sverige vänder vi oss till naturen när vi behöver lugn eller måste få komma bort och bearbeta något som väger tungt på sinnet. Vi har blivit uppfostrade i skogen sedan vi var små och det är här vi känner oss trygga. Vår andlighet ligger alltså i den naturliga världen istället för i kyrkan.

Då är det inte så konstigt att vi uppskattar all form av idrott och träning som sker utomhus. Att stå på ett löpband i gymmet är tråkigt och varmt. Många väljer hellre att ge sig ut längs stigarna i landet och känna gruset under skorna.

Vi har också en kärlek för att vandra långa sträckor. Det vackra världsarvet i Höga Kusten lockar tusentals turister varje år med sina vandringsstigar som sträcker sig över 100 kilometer. Där får vi se hav, berg, skog och allt däremellan.

Om inte det vore nog är vi lika naturtrogna under vintern. De nordiska länder är mästare på skidor, närmare bestämt längdskidor. Vi minns all tiden i skolan då man åkte runt elljusspåret med matsäck i väskan. Man kan nästan säga att vi har blivit indoktrinerade att dyrka naturen. Varje vinter vallas skidorna och det är dags att ge sig ut i spåren. Tack vare det ideella arbetet av många föreningar finns det skidspår runt om i Sverige för alla som vill känna på den friska vintervinden.