Att valla längdskidorna är något av en vetenskap. Dåligt vallade skidor är något som kan förstöra upplevelsen av längdskidåkningen och göra att du måste kämpa hårdare än du annars skulle behöva göra på träning och tävling.

Det finns två typer av valla: fästvalla och glidvalla. Vad de är bra för hörs förmodligen på namnen.

199568-cross-country-skies

Fästvalla

Fästvalla är det som är lättast att göra rätt. Det är den som ger dig fäste under skidorna. Den finns i mitten av skidorna och kommer i kontakt med underlaget när du skjuter ifrån.

Gör så här:

  • Rengör fästzonen med till exempel VallaVäck och använd en plastsickel (skrapa) om det är mycket och/eller gammal valla.
  • Rugga sedan upp fästzonen med ett sandpapper.
  • Stryk på ett tunt lager isklister. Därefter värmer du upp det med ett vallajärn eller ett vanligt strykjärn.
  • Sist av allt stryker du på två-tre lager fästvalla. Mellan de första lagren värmer du in vallan medan du gnider in det sista med en vallakloss.

Glidvalla

För att se hur en professionell skidåkare vallar kan du kolla in hur Gunde Svan gör det.

När ett landslag misslyckas med vallan brukar det vara glidvallan det handlar om. För en amatöråkare räcker det ofta med en billigare valla, men för den som satsar på att tävla finns det också valla med fluor i för ett bättre glid. Glidvallan används på de så kallade glidzonerna, fram- och baktill på skidan.

Valla så här:

När det gäller en vanlig, enkel paraffinvalla stryker du på ett tunt lager. Därefter värmer du upp det och sicklar samt borstar med en mässingsborste. Sedan går det bra att åka på skidorna, men eventuellt kan du stryka på ett nytt lager inför varje tävling.